maanantai 22. elokuuta 2011

Jauhopeukalo ilmoittautuu

Perjantaina sain paljon aikaan. Myös leivottua. Sämpyläreseptini on alun perin Pirkka-lehdestä. Siinä tehtiin sellainen täytetty, focaccian tyylinen leipä. Taikinaa olen muokannut jälleen vähän sen mukaan mitä kaapista löytyy ja täyttämisen olen unohtanut kokonaan. Tunnustan tässä vielä, että en ole aina onnistunut sämpylöiden teossa. Minua on risonut taikinoiden tahmaisuus ja tuotosten lässähtely uunin jälkeen. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen oppinut, että tahmaisuutta vain pitää sietää ja että taikinalle pitää antaa aikaa nousta rauhassa.

n.12 sämpylää
3dl maitoa, tai vettä jos maidot on vähissä
1ps kuivahiivaa
1-2rkl siirappia
1tl suolaa
4dl hiivaleipäjauhoja
3dl vehnäjauhoja
1dl kauraleseitä/ tai jotain siemeniä kuten esim. kurpitsansiemeniä
1/2dl öljyä

Sekoita kuivahiiva hiivaleipäjauhoihin. Lämmitä maito tai vesi 42°. Lisää siihen siirappi ja sekoita. Nakkaa lämpimän maidon sekaan hiivaleipäjauhot kuivahiivoineen. Lisää suola ja leseet/siemenet. Ala vaivata. Lisää vehnäjauhoja vähitelen. Joskus menee enemmänkin kuin 3dl. Kun taikina on vielä tahmaista lisää öljy. Sitten lisää vehnäjauhoja siihen asti kun taikina alkaa tuntua hyvän kimmoisalta ja olet sitä vaivaillut sen viitisen minuuttia. Taikinan kuuluu jäädä hieman tarttuvaksi. Ripsauta hieman jauhoja päälle ennen kuin peittelet taikinan leivinliinan alle nousemaan noin puoleksi tunniksi. Maltti on valttia. Sitten pyörittelet käsiä välillä jauhoten sämpylät ja nostat ne pellille vielä nousemaan uudestaan ainakin 20-30 min.
Paista 200°c ja 12-18 min keskitasolla riippuen uunisi tehosta. Sitten syömään!!!

Tällaisia niistä tuli viime perjantaina. Taisivat olla uunissa sen 18min. Tuoksusta ja väristä usein tietää kun leivät alkavat olemaan kypsiä. Varmistaa voi vielä kopauttamalla leivän pohjaa. Pieni kumahdus on oikea ääni.

Pelkkä voikin olisi riittänyt sämpylöiden kyytipojaksi, mutta perjantain kunniaksi possuttelin kotitekoisella hampurilaisella. Kurkkupikkelssi on appikokelaiden tekemää - oman maan antimista.

Nyt tuli sitten nälkä itsellekin näitä kuvia katsellessa. Ei auta muu kuin siirtyä keittiön puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, anna äänesi kuulua ja jätä kommentti!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.